Anijet Pellasgo/Liburne/Ilire

85 Shares Share Messenger

Shkruan Shqipe Hoxha. Liburnia/ Li/Burrnia Madheshtore.Liburnet ne antikitet ishin ndërtuesit madheshtor te anijeve, të modelit me te sotisfikuar te ndërtimit të anijeve në botë -SHH

Gandeia (Gajeta) është lloji më i hershëm i anijes pellasgo-ilire në detin Adriatik, që ka mbetur në përdorim të vazhdueshëm për katër mijëvjeçarët e plote. Anija është përdorur per peshkim si dhe per transportin detar .

Galaia (galium, lat. Liburna navis, Gr. Libyrnidas Naus) ishte anije e rende e armatosur nenujore Liburne. Origjinale, galerat Liburniane emer i mbajtur nder shekuj me radhë, për anijet luftarake te armatimit te rende.

Liburna rotata (anija mbi rrota) mekanike, anije liburne me rrota.

Share Messenger

Më të lexuarat